Kürtőskalács házilag

Ismét eltelt egy hónap az ovi életében. Ez alatt az idő alatt járt nálunk a Nyuszi, aki térképet is hagyott az ajándékokhoz, mit hol rejtett el a kertben, Dalma is betöltötte a 3-ik életévét, sütöttünk a gyerekekkel kürtőskalácsot, készülődtünk a Húsvétra… csak hogy még véletlenül se kronológiai sorrendben haladjak.:-)

A kürtőskalácsról írnék most, amivel kapcsolatban még nem hallottam senkitől: nem szeretem. A legjobb kürtőskalácsokat az erdélyiek csinálják, tőlük a recept is. Faszén fölött sütik meg a tésztát, így ez a házi verzió egy kicsit kevésbé ízgazdag, de még mindig sokkal finomabb jó néhány bódéban kapható társánál. Érdemes előrelátónak lenni és pár wcpapír hengert megmenteni a kalácssütésre. Ezeket alufóliába burkoljuk és úgy tekerjük rá a tésztát.

Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 tojás
12 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek cukor
egy citrom lereszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só
cukor, darált dió

Langyos tejben felfuttattam az élesztőt, majd a hozzávalókból könnyű tésztát dagasztottam, ami először ragacsosnak tűnt, de a kitartó dagasztás meghozta a hatását. Letakarva 2 órát kelesztettem. Amíg kelt a tészta jó pár wcpapír gurigát (fém sörösdobozt) betekertem alufóliával. Amikor szépen megkelt, kb. 1 m hosszú ujjnyi vastagságú csíkot sodortam minden darabból. Az alufóliát a dobozokon beolajoztam és a szélétől indulva feltekercseltem a tésztacsíkokat óvatosan, mert nagyon könnyen szakadt. Amikor a végére értem lisztezett felületen néhányszor megsodortam őket, hogy egyenletesen összetapadjanak. További fél órát kelesztettem. Sütés előtt bekentem a tésztákat felvert tojással és a dió-cukor keverékben meghempergettem. Felállítva helyeztem a gurigákat egy tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sültek a kürtőskalácsok.

2 megjegyzés

  • Én nagyon sok illatra emlékszem gyerekkoromból, az illatok, hangulatok egy életen át elkísérnek. Amikor a kalács süldögélt, az egész manótanyát betöltötte az illata. Egyszerű dolog ez, mégis maradandó élmény, akár tudatosul bennük, akár nem: az otthont, a meleget, a szeretet varázsolja oda. Azt súgja: itt törődnek velem, ez nekem szól, értem készült. Aztán, amikor kisült, végre rávetették magukat a kis birodalmukban, az étkezőben. Nem győztek betelni vele: - Kérek szépen, még! És ment az elmaradhatatlan, fergeteges manó-csevej. Szintén megfizethetetlen élmény.

  • A közös főzések, sütések mindig nagyon nagy élményt jelentenek, személy szerint nekem is. És imádom látni at elégedett arcukat, ahogy uzsira falatozzák a saját maguk által elkészített finomságokat!

Mit szólsz?

Engedélyezett XHTML tag-ek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>