Játék-Mozgás-Táplálkozás-Öröm

Ezek az óvodai életünk kulcsszavai, ha trendi volnék mission-nek hívnám…

JÁTÉK

A játék a kisgyermekkor legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenysége, s így az óvodai nevelés leghatékonyabb eszköze. A szabad képzettársításokat követő szabad játékfolyamat a kisgyerek elemi pszichikus szükséglete, melynek minden nap visszatérő módon, hosszan tartóan és lehetőleg zavartalanul ki kell elégülnie. Az ovi speciális színtere a 3-6-7 éves korú gyermekek játékának, mert közösségi keretek között folyik, nevelőhatása tudatosan alakított feltételek mellett érvényesül, az óvónő szükség és igény szerint résztvevője, kezdeményezője annak. Gyermeki jellemző a játék uralkodó szerepe, a játszásra való készenlét, így a játék szinte minden életmegnyilvánulását áthatja. Minden megjelenési formájában örömet jelent a gyermeknek. Játéksarkok kialakításával biztosíthatjuk a játszás zavartalanságát. A gyermekek szívesen veszik birtokukba a szoba, az udvar félreeső helyeit. A játékszerek, játékbútorok, berendezések tematikus elrendezésével időszakos és állandó játéksarkokat hozhatunk létre. Az időnkénti átrendezéssel elérhetjük, hogy minden játékforma kapja meg a folyamatos játékot elősegítő legjobb szobai, ill. udvari teret.

MOZGÁS

A mozgás örömét már kis korban jó, ha felfedezik, megismerik a gyermekek! Szomorú tény, hogy mind szélesebb réteget sújt a a gyermekkori elhízás. Ez leginkább a mindennapi mozgás és a pozitív szülői példa hiányára ill. a nem tudatos vásárlásokra (készételek, puffasztott, gyorskelesztett kiflik, zsemlék, silány minőségű, aszpikos sonkák/felvágottak a házi májaskrémek, húsok helyett) vezethetőek vissza. A mozgás örömének megismerését napi tornával, tartásjavító és talpboltozat tornával, valamint hetente egy alkalommal komolyabb testgyakorlással segítjük.

TÁPLÁLKOZÁS

Amit eszel, azzá leszel!-tartja a mondás. Ez mekkora igazság!! Az elfogyasztott táplálék testünk és lelkünk üzemanyaga. Éppen ezért a Kerekerdőben (közel s távol egyedülálló módon) az ételek válogatott, szezonális alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiai módszerekkel készülnek az óvoda saját HACCP rendszerrel rendelkező főzőkonyhájában. A szezonális gyümölcsök és a víz egész nap a gyermekek rendelkezésére áll. A menük kialakítását egy dietetikus segítségével végzem, sokszor a gasztroblogom ad ötleteket!

ÖRÖM

“Az adás legfontosabb szférája azonban nem az anyagi dolgok világa, hanem a sajátosan emberi tartomány. Mit ad egyik ember a másiknak? Önmagát, önmaga legbecsesebbjét, az életét. Ez nem jelenti szükségképpen, hogy föláldozza az életét a másikért - csak hogy neki adja azt, ami őbenne eleven; nekiadja az örömét, az érdeklődését, az értelmét, a tudását, a jókedvét, a bánatát - minden kifejeződését és megnyilvánulásá t annak, ami benne eleven. Életét így odaadva gazdagítja a másik személyt, fokozza elevenségérzeté t a saját elevenségérzetének fokozásával. Nem azért ad, hogy kapjon; adni önmagában tökéletes öröm. De azzal, hogy ad, óhatatlanul életre kelt valamit a másik személyben, és az visszasugárzik rá; ha őszintén ad, abban óhatatlanul benne foglaltatik a viszonzás. Aki ad, az adakozóvá teszi a másik személyt is, és mindketten részesülnek az örömből, amit létrehoztak. Az adás aktusában valami megszületik, és mindkét érintett személy hálás az életért, amely mindkettejük számára született meg. Mármost a szeretet vonatkozásában ez azt jelenti, hogy a szeretet olyan erő, amely szeretetet teremt…”
Erich Fromm: A szeretet művészet

7 megjegyzés

 • A név kötelez :-)
  Kerek a történet, Tündi, sok sikert hozzá!

 • Kedves Kerekerdő Óvoda!

  Szeretném megkérdezni, mi ez a butaság, hogy a csak bio evés egészségtelen?

 • Kedves Anikó!
  Az egyoldalú bio táplálkozást szélsőségnek tartom, főleg hogy hazánkban az élelmiszerbiztonság igen kezdetleges állapotban leledzik. Még abban sem bízhatunk, amit saját kezünkkel termesztünk meg, hiszen a szomszéd földje lehet vegyszerezett. Sajnos, itthon még sok esetben az a tendencia, hogy a bio nem sokban különbözik a tömegárutól.
  Egyébként a szezonális, hazai alapanyagokból készült ételek mellett teszem le a voksom.

 • Kedves Tünde!

  Szép az ovi, jó a program és nagyon használható, kedves a honlap is. Szóval minden tetszik itt nekem, a szezonális hazai alapanyaggal is teljesen egyetértek. Bár minden óvodás úgy enne, ahogy nálatok. Amit ti csináltok az az átlagnál 100 X jobb.Csak azt nem értem, hogy mitől szélsőséges és mitől egyoldaló táplálkozás a bio? Többször igérem nem zavarlak, nem akarom az energiáidat ennél sokkal fontosabb dolgoktól elvonni.

  Üdvözlettel és szakmai elismeréssel kívánok szép napokat :Anikó

 • Nem értem, a bio táplálkozás miért lenne szélsőséges, vagy egyoldalú?
  Inkább arról van szó, hogy a bio áru jóval drágább a normálnál, ezáltal igencsak megdobná az ellátás költségeit…

 • sanscrit!
  amíg az élelmiszerbiztonság ilyen gyenge lábakon áll kis hazánkban, addig kár a bio kérdésén vitatkozni. Hidd el, ha a biztos lehetnék abban, hogy az valóban bio, nem számítana az ára…. Én abban bízom, amit láttam, hogy hogyan kezelnek, gondoznak. Az az elérhető legjobb!

 • Tisztelt Kerekerdő Óvoda!

  Egy két éves kisfiú anyukája vagyok, aki most kezdett bölcsödébe járni. Sajnos az itteni étkeztetés eléggé felháborító, de szinte megoldhatatlan, hogy az Önök intézményébe járjon a gyermekem, a távolság miatt(Szolnok megye). Érdeklődnék, hogy nem akarnak-e franchise rendszert kiépíteni, mert akkor én szívesen jelentkeznék a helyi megvalósításához.
  Üdvözlettel: Kitti

Mit szólsz?

Engedélyezett XHTML tag-ek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>