Malacunk volt

Az év első témája az új esztendő és az újévi malac volt. A malacokhoz egy nagy pogácsaszaggatóval fejeket szaggatunk. Egy kisebb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk az orrokat, majd a leeső darabokból füleket készítünk, lekenjük felvert tojássárgájával, majd a végén tökmaggal díszítjük.

Erre készítettük ezeket a malackákat, amiknek az ötletét szilveszter előtt a gasztroblogokon végigsöpört malac-láz adta. A tésztája a legfinomabb túrós-pogi alapja, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Semmi kelesztés, semmi faxni.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg túró
40 dkg vaj (szinte folyékony)
2 tojás + 1 tojás felverve (kis tejföllel kikeverve)
30 g élesztő kevés tejben feloldva
30 g só

Az alapanyagokat összegyúrom és hűtőben pihentetem 20 percig. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Maga a tészta igen ragacsos, nyugodtan lisztezzük a deszkát, a nyújtófát! A tésztát vékonyra nyújtom és az egyik felét lekenem felvert tojással, majd félbehajtom. Aztán a széleket felhajtom. Így most egy négyzet alakú tésztám van, aminek a tetején vannak a felhajtott tésztaszélek, ami nem túl esztétikus, ezért az egészet megfordítom, így a szélek alulra kerülnek és felül meg a szép felület fogad. Kinyújtom 2 ujjnyira vastagra, majd 3 cm-es szaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem, majd pihentetem, amíg nem végzek a szaggatással. Ezt követően megkenem a tetejét a felvert, tejföllel kikevert tojással. 16 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Megjegyzések

  • Még senki sem írt megjegyzést. Legyél te az első!

Mit szólsz?

Engedélyezett XHTML tag-ek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>