Kürtőskalács házilag

Ismét eltelt egy hónap az ovi életében. Ez alatt az idő alatt járt nálunk a Nyuszi, aki térképet is hagyott az ajándékokhoz, mit hol rejtett el a kertben, Dalma is betöltötte a 3-ik életévét, sütöttünk a gyerekekkel kürtőskalácsot, készülődtünk a Húsvétra… csak hogy még véletlenül se kronológiai sorrendben haladjak.:-)

A kürtőskalácsról írnék most, amivel kapcsolatban még nem hallottam senkitől: nem szeretem. A legjobb kürtőskalácsokat az erdélyiek csinálják, tőlük a recept is. Faszén fölött sütik meg a tésztát, így ez a házi verzió egy kicsit kevésbé ízgazdag, de még mindig sokkal finomabb jó néhány bódéban kapható társánál. Érdemes előrelátónak lenni és pár wcpapír hengert megmenteni a kalácssütésre. Ezeket alufóliába burkoljuk és úgy tekerjük rá a tésztát.

Hozzávalók:
75 dkg liszt
2 tojás
12 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
30 g élesztő
4 ek cukor
egy citrom lereszelt héja
1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só
cukor, darált dió

Langyos tejben felfuttattam az élesztőt, majd a hozzávalókból könnyű tésztát dagasztottam, ami először ragacsosnak tűnt, de a kitartó dagasztás meghozta a hatását. Letakarva 2 órát kelesztettem. Amíg kelt a tészta jó pár wcpapír gurigát (fém sörösdobozt) betekertem alufóliával. Amikor szépen megkelt, kb. 1 m hosszú ujjnyi vastagságú csíkot sodortam minden darabból. Az alufóliát a dobozokon beolajoztam és a szélétől indulva feltekercseltem a tésztacsíkokat óvatosan, mert nagyon könnyen szakadt. Amikor a végére értem lisztezett felületen néhányszor megsodortam őket, hogy egyenletesen összetapadjanak. További fél órát kelesztettem. Sütés előtt bekentem a tésztákat felvert tojással és a dió-cukor keverékben meghempergettem. Felállítva helyeztem a gurigákat egy tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sültek a kürtőskalácsok.