Március 15.

Az elmúlt hét az 1848-as forradalom és szabadságharc jelképeinek, emblematikus személyeinek megismerésével, valamint magyar zászlók, csákók készítésével ill. huszárkodással, menetelésekkel telt. A gyerekek bepillantást nyerhettek a huszárok világába, ami nagyon tetszett nekik. Pénteken aztán felkerekedtünk és a kék busszal elmentünk a hidegkúti templom előtt álló emlékműhöz, ahol ki-ki letűzte a saját maga által készített magyar zászlót. Legnagyobb sikere az ott gyakorló tűzoltóknak volt, de a kék busz is mély hatást gyakorolt rájuk.:-)

Képes beszámoló:

Itt a farsang, áll a bál…

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé.

Gazdag Erzsi: Itt a farsang

A február hónap legnagyobb eseménye a farsang volt. Sajnos, sokan betegek voltak, de akik részt vettek a mókán, remekül érezték magukat! Egy meglepetésvendégünk is volt: Zoli bohóc, aki különböző trükkökkel kápráztatta el a nagyérdeműt, majd sok-sok lufiállatkát hajtogatott a gyermekek legnagyobb örömére!

Születésnapok

Jó pár (konkrétan 4) születésnappal is adós vagyok, pedig a születésnapokat mindenki nagyon szereti az oviban! Az is, aki az Ünnepelt, azok is akik a “gratuláló tömegek” ill. mi felnőttek is, hiszen ezt a fajta felszabadult örömöt, csak gyermekpofikon látni. Ilyenkor tortázunk, énekelünk, gyertyát fújunk, ajándékozunk. Ahogy azt egy szülinapon kell. Halász Judit dalával kívánok még egyszer BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT minden ünnepelt Erdőlakónak!

Dana születésnapja
Dana karácsony után töltötte a 3. életévét. Mivel imádja a lovacskákat, kirakóval ajándékoztuk meg. És egy mascarpone tortával, aminek a tetején karamellizált répa volt. Recept itt olvasható.

Ágoston születésnapja
Ágoston 4 éves nagyfiú lett januárban. A tortájára pedig egy nagyon vicces gyertya került, mindig újragyulladt. De minden jó, ha a vége jó, neki is sikerült elfújnia a gyertyákat és megkapnia a “nagy kirakót”.

Ádám születésnapja
Ádi is januári szülinapos, ő a 3. életévét töltötte most. A tortája hópehelytorta (http://www.izbolygo.hu/2009/01/06/hopehelytorta-meggyel-es-szederrel/) volt, sok-sok meggyel. Ajándékba pedig egy helyes zokni-hóembert kapott.

Jázmin születésnapja
Jázmin is három éves lett februárban. A pónik igaz barátjaként más nem is nagyon jöhetett szóba nála ajándék gyanánt. A torta fehércsokis-málnás volt, recept alant.

Fehér csokis-málnás torta
Hozzávalók:
7 dkg vaj
20 dkg fehér csoki
2 tojás
18,5 dkg liszt
fél tk sütőpor
10 dkg makadámdió durvára vágva
15 dkg fagyasztott málna

A fehér csokit a vajjal nagyon kis lángon, lassan felolvasztom. Az óvintézkedések azért szükségesek, mert a fehér csoki gyorsan kozmál! A tojást, a lisztet, a makadámdiót összekeverem, majd hozzáadom az időközben vajjal összeolvasztott fehér csokit. A massza felét sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítom. Kirakom a tetejét a fagyasztott málnával. Erre rásimítom a maradék tésztát. A forma alját bebugyolálom alufóliába, nehogy kifolyjon az olvadt vaj. 175 fokon 40 percig sütjük. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Malacunk volt

Az év első témája az új esztendő és az újévi malac volt. A malacokhoz egy nagy pogácsaszaggatóval fejeket szaggatunk. Egy kisebb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk az orrokat, majd a leeső darabokból füleket készítünk, lekenjük felvert tojássárgájával, majd a végén tökmaggal díszítjük.

Erre készítettük ezeket a malackákat, amiknek az ötletét szilveszter előtt a gasztroblogokon végigsöpört malac-láz adta. A tésztája a legfinomabb túrós-pogi alapja, amit nagyon egyszerű elkészíteni. Semmi kelesztés, semmi faxni.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg túró
40 dkg vaj (szinte folyékony)
2 tojás + 1 tojás felverve (kis tejföllel kikeverve)
30 g élesztő kevés tejben feloldva
30 g só

Az alapanyagokat összegyúrom és hűtőben pihentetem 20 percig. A sütőt előmelegítem 200 fokra. Maga a tészta igen ragacsos, nyugodtan lisztezzük a deszkát, a nyújtófát! A tésztát vékonyra nyújtom és az egyik felét lekenem felvert tojással, majd félbehajtom. Aztán a széleket felhajtom. Így most egy négyzet alakú tésztám van, aminek a tetején vannak a felhajtott tésztaszélek, ami nem túl esztétikus, ezért az egészet megfordítom, így a szélek alulra kerülnek és felül meg a szép felület fogad. Kinyújtom 2 ujjnyira vastagra, majd 3 cm-es szaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem, majd pihentetem, amíg nem végzek a szaggatással. Ezt követően megkenem a tetejét a felvert, tejföllel kikevert tojással. 16 perc alatt aranyszínűre sütöm.