Az első közös karácsonyunk

Hetekig tartó készülődés előzte meg a karácsonyi műsort. Az Erdőlakók csipet-csapata kicsit megfogyatkozva, de törve nem, előadta az énekekkel és versekkel teleszőtt karácsonyi műsort. A végén felhangzó dübörgő taps is azt mutatta, a szülőknek is nagyon tetszett!
A műsor után a Jézuska meghozta az ovi ajándékait, amivel rögtön el is kezdtek játszani a gyerekek. Olyannyira belemerültek, hogy szinte észre sem vették, hogy az Apacuka együttes megérkezett, mígnem Kriszta, az együttes pacsirtája, közös éneklésre nem hívta az egybegyűlteket. Hipp-hopp fergeteges hangulat kerekedett labdázással, buborékfújással, tánccal! Ha az Erdőlakókon múlott volna, még mindig ott énekelnénk és táncolnánk…. De az est gyorsan leszállt és mindenki hazaindult, hogy otthon is megkezdődhessen a Karácsonyra való felkészülés.
De lássuk csak képekben, mi is történt aznap:

December folytatás - Zsombi születésnapja

Zsombor 5 éves lett! Mivel az oviban Boribont és Annipannit mindenki szereti, ezért Annipanni almáspite-tortáját kapta Zsombor. És egy kalózos ajándékot is!

“- Annipanni, süssél valami finomat!-kérte Boribon. - Tudod, délután Bencéék jönnek hozzánk!
- Sütnék én almás pitét, csak éppen almám nincs hozzá.”
Aztán Boribon felkerekedik almáért és mindenféle kalandok után hazatér alma nélkül… De minden jó, ha a vége jó!
“- Elkészült az almáspite!- kiáltotta büszkén Annipanni.
Süteményillat szállt a kertben.
- Vigyázzatok vele, mert még forró. Mindenki fújdogálja meg!”

És a recept:
Hozzávalók:
Tészta
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárga
1 cs vaníliás cukor
fél (bio)citrom héja
1 tk. sütőpor
2,5 dkg darált mogyoró
Almás rész
5 nagyobb alma
méz
fahéj
citrom héja
egy marék darált dió

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, ne tapogassuk sokat! Ha kész, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára. Ezt követően a tésztát 60-40 arányban elosztom. A csatos tortaforma alját kivajazom, majd sütőpapírt borítok bele. A nagyobbik darabot vékonyra nyújtom, majd a sütőpapírra simítom. Megszurkálom, majd sütőpapírt és sütőbabot szórok rá és 200 fokon 20 percig elősütöm. Az almát meghámozom, lereszelem, fahéjjal, mézzel, citrom reszelt héjával ízesítem és egy marék darált diót is szórok bele. Az elősütött tésztáról leöntöm a babokat és leszedem a sütőpapírt. Az almás masszát jól kinyomkodom és a tésztára simítom. A maradék tésztát vékonyra nyújtom és a tetejére borítom. Finoman megszurkálom a tésztát és újabb 15-20 percig sütöm úgy, hogy csak felülről érje a hő. Ez lehet grillfokozaton is. A tészta körben ropogós lesz, az almatöltelék pedig krémesen lágy.

Új év, új (blog)élet!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Jobb üdőt, mint tavaly volt,
Ez új esztendőben;
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
Jó termést és jó vásárt
Ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Zsíros esőt, kövér hót,
Ez új esztendőben;
Bő aratást, szüretet,
Egészséget, jó kedvet
Ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Drága jó bort, olcsó sót
Ez új esztendőben;
Jó kenyeret, szalonnát
Tizenkét hónapon át
Ez új esztendőben!
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg
Ez új esztendőben!

Szánom-bánom, de a múlt év utolsó hónapja olyan zajosra sikeredett, hogy nem jutott idő erre a blogra. (Hozzáteszem: a másikra se nagyon. Igyekszem azonban behozni a lemaradásokat és kronológiailag lekövetni az erdőlakók csipet csapatának utolsó hónapját. Programból akadt bőven, lássuk őket sorjában:

December 5-én ellátogatott hozzánk a Mikulás bácsi. Mivel hó nem volt, a rénszarvasait a hóhatáron volt kénytelen hagyni és gyalog érkezett. A Kerekerdő lakói énekekkel-versekkel készültek ill. a Mikulás bácsit megajándékozták szépséges rajzokkal.