Nálatok, laknak-e állatok?

A múlt héten és ezen a héten is az állatvilággal foglalkoz(t)unk. Porondra kerültek már a háziállatok és ezen a héten az erdei állatok a főszereplők. Készült tehénbáb papírból, malackonda krumpliból, tanultunk dalokat és verseket, melyek mind-mind az állatvilág tagjairól szóltak.


A konda egy tagja

A Manókonyhába is belopóztak az állatok… Kicsi gyerekkezek szaggatták szorgalmasan a linzertésztát, majd ragasztották össze a megtalált állatpárokat finom lekvárral. Rövid képes összefoglaló és recept következik:

Recept:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárga
1 cs vaníliás cukor
fél (bio)citrom héja
1 tk. sütőpor
2,5 dkg darált mandula
baracklekvár (a linzerek összeragasztásához)

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, ne tapogassuk sokat! Ha kész, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára. Ezt követően vékonyra nyújtjuk és különböző formákra szaggatjuk. Baracklekvárral kenjük meg őket, összeragasztjuk a párokat és így fogyasztjuk.

Ráadásként pedig következzen egy vers a málnát szedő mackókról:

Nagymosást tart medve néni
Két kisfia kérve kéri:
„Míg te mosol, licsi-locs,
málnát szed két kicsi bocs”.
Málnát szednek, ha találnak,
kis húguknak, Márikának.

Szép az erdő mindenütt:
szőke nyírfa, sima bükk.
„Itt a bokor, itt a málna,
Jaj be édes, tömd a szádba!
Szúr a tüske? Annyi baj!
Bozontos a medve-haj”.

Tele kosár, tele bendő,
két kis bocsnak elegendő.
Elnyúlnak a fa alatt.
„Hé! Lopják a kosarat!”
Felriadnak most a zajra,
néznek erre, néznek arra…
„Jaj! Hová lett a kosár?”
Pamat-fülük égnek áll.

El nem rejti azt a fenyves,
akinek a keze enyves!
A két mackó szétszalad,
Fölverik a bokrokat.
„Nézzünk körül ott, a nyúlnál!”
„Répán élek – mondja Nyúl Pál –
meg káposztalevelen,
Olykor meg is reszelem”.

Róka-asszony mondja: „Mackók!
Málnát nálam mért kutattok?
Mért csináltok galibát?
Többre tartom a libát!”
Sün Sámuel a fa tövében
siklót vacsorázik éppen.
„Nincs ennél jobb eledel!” –
mondja bölcsen Sámuel.

„Mókus! Mókus! Hol a málna?
Nem te vitted föl az ágra?”
„Málna?! Dió, mogyoró,
meg fenyőmag, az a jó!”
Mókus Miklós kedves fickó,
boldog ám a két kis mackó,
mert a fáról leszalad,
s kölcsön ad egy kosarat.

„Nézd csak, nézd csak, ki fut erre?
Senki más, mint Tolvaj Ferke!”
Itt a baj most, itt a jaj!
Egy fatörzsön elhasal,
„Hát szaladjunk most utána?
Nem, idesüss, itt a málna!
Ó, be édes, zamatos,
megszedjük, míg mama mos”.

Tele kosár, tele bendő,
három bocsnak elegendő,
Nincsen otthon már hiba,
málnát eszik Márika.
Itt az este, ágyuk vetve,
alszik három buksi medve.
Medve néni fonogat –
így őrzi a bocsokat.

Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát?

Rólunk-zenével

Gordon gondolatai

Gordon Ramsay korunk egy leghíresebb és legjobb szakácsa. A fickó, akinek nagy szája van, ám éttermei eddig 10 Michelin csillagot szereztek meg. Kis hazánkban egyetlen olyan étterem sincs, ami akár 1 csillaggal is büszkélkedhetne…

Nemrégiben jelent meg itthon “Vasárnapi ebéd” címmel szakácskönyve, ami számomra nagy meglepetést okozott. Sok olyan gondoltatot írt le, amit jómagam is fontosnak tartok vagy akár hasonlóképpen gondolok. Idecitálnék párat:

“Azért határoztam el, hogy elindítom a VASÁRNAPI EBÉD elnevezésű kampányt, mert megdöbbenve tapasztaltam, milyen sok család nem ül le soha együtt az ebédlőasztalhoz. Nem kell feltétlenül nagy família ahhoz, hogy együtt lehessen örülni a közösen elfogyasztott ételnek vagy egymás társaságának. És a vasárnaphoz sem kell ragaszkodnunk - a hét bármely napja megfelel arra, hogy a család és a barátok összejöjjenek együtt örvendezni, vagy akár szomorkodni. Ez fontos a gyerekek önbizalmának fejlődése szempontjából is. A kampány alapcélja a következő: váljanak ismét jelentős eseménnyé ezek a közösen eltöltött órák. ….
Amikor a gyerekek még nagyon kicsik voltak, és csak papit kaptak, akkor is együtt ettünk. Mint a legtöbb családban, ahol kisgyermekek vannak, mi si általában a sült csirkét, bárányt, marhát, stb. váltogatjuk és minden héten megpróbálunk megismertetni velük egy-egy új ízt vagy zöldséget. Ahoyg fejlődik az ízlésük, úgy változik a menü is. “

“Ami friss, az egészséges. Ehhez nem kell atomfizikusnak lenni.”

“Mióta lett mindenki ilyen finnyás? Ha a gyerekeid azt látják, hogy Te is nyitott vagy az új ízekre, előbb-utóbb ők is kipróbálják. De a legjobb, ha bevonjuk a kölyköket a főzésbe.

“Étkezés közben kapcsoljuk ki a tévét. Teljesen fölösleges, hogy szóljon, miközben a családtagokkal és a barátokkal akarunk beszélni. Az étkezés az étel élvezetéről és megbecsüléséről szól - szánjunk erre időt. Ehhez semmi szükség a tévére.”

“A legfontosabb, hogy élvezzük a főzést. Az ételkészítés nem olyasmi, amitől rettegni kell. Nincs mitől tartani. Az ember a hibáiból csak tanul, de ez ne szegje a kedvünket. Én is elrontom néha és én is tanulok új dolgokat - de etől még nem adom fel és másnak sem szabad. Addig kell próbálkozni, amíg nem megy!”

Tökös hét

Az elmúlt hét témája a TÖK volt. Készült töklámpás, tökmagokból képeket ragasztottunk ill. a Manókonyhán ismét nagy volt a sürgés-forgás, finom sütőtökös édességek készültek.

Zsombi kérésére itt vannak a receptek:

Sütőtökös-zabpelyhes keksz:

Hozzávalók:
40 deka sütőtök
25 deka vaj
10 dkg cukor vagy méz (ebből kevesebb!)<
1 cs. vaníliás cukor
1 tojás
2-3 tk őrölt fahéj
40 deka liszt
25 deka zabpehely
fél tasak szódabikarbóna
10 dkg darát dió

A tököt sütőben puhára párolom. Ha megpárolódott, megolvasztom a vajat, hozzáöntöm a cukrot vagy mézet, a vaníliás cukrot, habosra keverem, majd megy hozzá az őrölt fahéj és a tojás.  Egy másik tálba kimérem a száraz alapanyagokat: a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, az őrölt diót, összekeverem, hozzáöntöm vajas cuccot, a párolt tököt, és az egészet összekeverem. A masszából szorgos gyerekkezek nedves kézzel gombócokat formáltak és kissé ellapítjuk őket, majd 200 fokon halványbarnára sütöm.

És a másik: Kókuszos-sütőtökös torta:

Hozzávalók:

2 evőkanál olvasztott vaj

4 dl tejszín

3 nagy tojás

1 teáskanál őrölt fahéj

csipet só

5 dl-nyi megfőzött és pépesített tökvelő

15 dkg kókuszreszelék

1 dl száraz serpenyőben pirított mandula

5 ek őrölt dió

1 Tante Fanny linzertészta

5 dk méz

1 evőkanál keményítő

A sütőformát kivajazom, majd belefektetem a tésztát. A pépesített tökvelőt összekeverem a mézzel majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Belekeverem a tejszínt, végül a diót, mandulát, fahéjat, sót, keményítőt és az olvasztott vajat. Beleforgatom a kókuszt, majd az egészet a tésztára öntöm. Irány a sütő bő egy órára, míg a közepe is meg nem szilárdul. A formában hagyom kihűlni.

Forrás: Ildinkó gasztroblogja ill. nana.hu