Nyári táborok a Kerekerdőben!

Összeállt a nyári táborok programja! És hogy melyik héten mire lehet számítani?

Süssünk-főzzünk, avagy egész héten Manókonyha Ízbolygóval!
Készítünk a héten sok-sok finomságot, aminek nagy részét fel is faljuk napközben! Lesz pizza, grissini, fagyi, süti stb. és közben megismerkedünk a fűszernövényekkel, a zöldségekkel.

Énekeljünk-táncoljunk! (táncház)
Piroska és Benedek, a solymári Cédrus Néptáncegyüttes táncosai tartják a hét minden napján a táncház foglalkozásokat. Tanulunk mondókákat, népdalokat, körjátékokat és belekóstolhatunk a közös tánc, a mozgás örömébe!

Látogassunk el a mese és vers birodalmába!
A héten a mesehősök veszik át a főszerepet! Versek-mesék birodalmába látogatunk és felfedezzük a bábszínházak mesevilágát!

Kézművesség hete
Szeretsz festeni, rajzolni, gyurmázni? Köztünk a helyed! A hét minden napját az alkotás, a vizualitás öröme hatja át!

Ének-ritmus-zene Diridongó módra!
Aki csak egyszer is találkozott Donáth Zsuzsival, látta/hallotta foglalkozásait, nem felejti el őt soha! Zsuzsi páratlan módon bánik a gyerekekkel, szinte elvarázsolja őket és így indulnak el ők kézenfogva közösen a zene, a dal, a ritmus világába.

Nyár, NYár, NYÁR!

A blog talán azt a hatást kelti, hogy megállt az élet a Kerekerdőben, pedig éppen ellenkezőleg!!! Vadasparkban jártunk, az Anyukákat ünnepeltük egy nagyon kedves műsorral, új óvónéni érkezett hozzánk, Kata néni személyében és talán a legfontosabb, hogy az Erdőlakó csemeték a madarakhoz hasonóan zsibongva, csivitelve élték meg a tavaszt és várják a NYARAT!

Nyár, NYár, NYÁR! A gyermekek csillógó szemmel várják, sok szülőnek azonban összeszorul a gyomra, ha a közelgő időszakra gondol. Mivel a nyári szabadság minden szülőn esetében véges, a gyermekek elhelyezése viszont sokaknál gondot jelent, ezért óvodánk egész nyáron nyitva tart!

A június hónap még „szorgalmi időszaknak” számít az óvoda életében. A szorgalmi időszakra jellemző a projekt módszer, azaz minden hétnek van egy témája, amit az óvónénis foglalkozásokon dolgozunk fel.

Július-augusztus hónapban azonban ezen változtatunk, kicsit táborosabbá szeretnénk tenni az óvodai életet! Minden héten más-más tábor lesz! Tervezzük az ének-tábor, kézműves tábor, irodalmi tábor, gasztro tábor, tánc/mozgás tábor stb. megrendezését egy-egy hét időtartamban. Ezekre a programokra (akár napidíj fejében) külsős gyermekeket is várunk. RÉSZLETES PROGRAM HAMAROSAN!

A meleg nyári napokra álljon itt egy fagyirecept:

Hozzávalók:
2 dl tejszín
1,5 dl tej
3 tojás sárgája
7 dkg cukor
fél citrom leve
12,5 dkg Lindt 70%os
3 marék meggy
4 cl rum
1 vaníliarúd kikapart magjai

A vanília rudat felhasítom és a tej és tejszín keverékével felmelegítem. Forrni ne forrjon! Közben a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral, egészen addig, míg ki nem fehéredik. A meggyet kimagozom és bormixerrel nagyjából leturmixolom. A felhabosított tojásos keverékhez folyamatos keverék közben hozzáadom merőkanálnyi mennyiségben a tejszínes-tejet, majd visszaöntöm a lábasba a keveréket és alacsony hőfokon kevergetve besűrítem. Közben a csokit felolvasztom és a még langyos sodóhoz keverem, majd jeges vízfürdőben kihűtöm. Ha kihűlt citrommal savanyítom, majd beleöntöm a nagyjából leturmixolt meggyet is. A fagyigéppel elkészítem a fagyit, a rumot csak a végén adom hozzá.

Itt a farsang, áll a bál…

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé.

Gazdag Erzsi: Itt a farsang

A február hónap legnagyobb eseménye a farsang volt. Sajnos, sokan betegek voltak, de akik részt vettek a mókán, remekül érezték magukat! Egy meglepetésvendégünk is volt: Zoli bohóc, aki különböző trükkökkel kápráztatta el a nagyérdeműt, majd sok-sok lufiállatkát hajtogatott a gyermekek legnagyobb örömére!

Itt vagyunk. Újra

Január végén kisebb-nagyobb problémák adódtak az oldal elhelyezésével kapcsolatosan. Mivel hetek alatt sem sikerült orvosolni a dolgokat, a régi helyről átcuccoltunk egy újra és végre-valahára az átregisztrálás, új hosthely beállítása és egyéb misztikusnak tűnő folyamatok után, ismét látható az ovi blogja.

Ezzel páhuzamosan persze az élet nem állt meg, sőt viszonylag nagy léptekben továbbhaladt. Tartottunk születésnapokat, lezajlott az első farsangunk, közben tüdőgyulladás és influenza tizedelte a gyermeklétszámot ill. történt pár személycsere is.

Ahogy a bölcsek mondják, véletlenek márpedig nincsenek, mindennek megvan a maga miértje. Ezekkel erősítve magunkat ill. a szakmai színvonalat jelentősen megemelve éljük tovább az életet a Kerekerdőben.

Képes beszámolók az eseményekről a napokban várhatóak.

Az első közös karácsonyunk

Hetekig tartó készülődés előzte meg a karácsonyi műsort. Az Erdőlakók csipet-csapata kicsit megfogyatkozva, de törve nem, előadta az énekekkel és versekkel teleszőtt karácsonyi műsort. A végén felhangzó dübörgő taps is azt mutatta, a szülőknek is nagyon tetszett!
A műsor után a Jézuska meghozta az ovi ajándékait, amivel rögtön el is kezdtek játszani a gyerekek. Olyannyira belemerültek, hogy szinte észre sem vették, hogy az Apacuka együttes megérkezett, mígnem Kriszta, az együttes pacsirtája, közös éneklésre nem hívta az egybegyűlteket. Hipp-hopp fergeteges hangulat kerekedett labdázással, buborékfújással, tánccal! Ha az Erdőlakókon múlott volna, még mindig ott énekelnénk és táncolnánk…. De az est gyorsan leszállt és mindenki hazaindult, hogy otthon is megkezdődhessen a Karácsonyra való felkészülés.
De lássuk csak képekben, mi is történt aznap:

December folytatás - Zsombi születésnapja

Zsombor 5 éves lett! Mivel az oviban Boribont és Annipannit mindenki szereti, ezért Annipanni almáspite-tortáját kapta Zsombor. És egy kalózos ajándékot is!

“- Annipanni, süssél valami finomat!-kérte Boribon. - Tudod, délután Bencéék jönnek hozzánk!
- Sütnék én almás pitét, csak éppen almám nincs hozzá.”
Aztán Boribon felkerekedik almáért és mindenféle kalandok után hazatér alma nélkül… De minden jó, ha a vége jó!
“- Elkészült az almáspite!- kiáltotta büszkén Annipanni.
Süteményillat szállt a kertben.
- Vigyázzatok vele, mert még forró. Mindenki fújdogálja meg!”

És a recept:
Hozzávalók:
Tészta
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárga
1 cs vaníliás cukor
fél (bio)citrom héja
1 tk. sütőpor
2,5 dkg darált mogyoró
Almás rész
5 nagyobb alma
méz
fahéj
citrom héja
egy marék darált dió

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, ne tapogassuk sokat! Ha kész, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára. Ezt követően a tésztát 60-40 arányban elosztom. A csatos tortaforma alját kivajazom, majd sütőpapírt borítok bele. A nagyobbik darabot vékonyra nyújtom, majd a sütőpapírra simítom. Megszurkálom, majd sütőpapírt és sütőbabot szórok rá és 200 fokon 20 percig elősütöm. Az almát meghámozom, lereszelem, fahéjjal, mézzel, citrom reszelt héjával ízesítem és egy marék darált diót is szórok bele. Az elősütött tésztáról leöntöm a babokat és leszedem a sütőpapírt. Az almás masszát jól kinyomkodom és a tésztára simítom. A maradék tésztát vékonyra nyújtom és a tetejére borítom. Finoman megszurkálom a tésztát és újabb 15-20 percig sütöm úgy, hogy csak felülről érje a hő. Ez lehet grillfokozaton is. A tészta körben ropogós lesz, az almatöltelék pedig krémesen lágy.

Új év, új (blog)élet!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Jobb üdőt, mint tavaly volt,
Ez új esztendőben;
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
Jó termést és jó vásárt
Ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Zsíros esőt, kövér hót,
Ez új esztendőben;
Bő aratást, szüretet,
Egészséget, jó kedvet
Ez új esztendőben!

Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Drága jó bort, olcsó sót
Ez új esztendőben;
Jó kenyeret, szalonnát
Tizenkét hónapon át
Ez új esztendőben!
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg
Ez új esztendőben!

Szánom-bánom, de a múlt év utolsó hónapja olyan zajosra sikeredett, hogy nem jutott idő erre a blogra. (Hozzáteszem: a másikra se nagyon. Igyekszem azonban behozni a lemaradásokat és kronológiailag lekövetni az erdőlakók csipet csapatának utolsó hónapját. Programból akadt bőven, lássuk őket sorjában:

December 5-én ellátogatott hozzánk a Mikulás bácsi. Mivel hó nem volt, a rénszarvasait a hóhatáron volt kénytelen hagyni és gyalog érkezett. A Kerekerdő lakói énekekkel-versekkel készültek ill. a Mikulás bácsit megajándékozták szépséges rajzokkal.

Gordon gondolatai

Gordon Ramsay korunk egy leghíresebb és legjobb szakácsa. A fickó, akinek nagy szája van, ám éttermei eddig 10 Michelin csillagot szereztek meg. Kis hazánkban egyetlen olyan étterem sincs, ami akár 1 csillaggal is büszkélkedhetne…

Nemrégiben jelent meg itthon “Vasárnapi ebéd” címmel szakácskönyve, ami számomra nagy meglepetést okozott. Sok olyan gondoltatot írt le, amit jómagam is fontosnak tartok vagy akár hasonlóképpen gondolok. Idecitálnék párat:

“Azért határoztam el, hogy elindítom a VASÁRNAPI EBÉD elnevezésű kampányt, mert megdöbbenve tapasztaltam, milyen sok család nem ül le soha együtt az ebédlőasztalhoz. Nem kell feltétlenül nagy família ahhoz, hogy együtt lehessen örülni a közösen elfogyasztott ételnek vagy egymás társaságának. És a vasárnaphoz sem kell ragaszkodnunk - a hét bármely napja megfelel arra, hogy a család és a barátok összejöjjenek együtt örvendezni, vagy akár szomorkodni. Ez fontos a gyerekek önbizalmának fejlődése szempontjából is. A kampány alapcélja a következő: váljanak ismét jelentős eseménnyé ezek a közösen eltöltött órák. ….
Amikor a gyerekek még nagyon kicsik voltak, és csak papit kaptak, akkor is együtt ettünk. Mint a legtöbb családban, ahol kisgyermekek vannak, mi si általában a sült csirkét, bárányt, marhát, stb. váltogatjuk és minden héten megpróbálunk megismertetni velük egy-egy új ízt vagy zöldséget. Ahoyg fejlődik az ízlésük, úgy változik a menü is. “

“Ami friss, az egészséges. Ehhez nem kell atomfizikusnak lenni.”

“Mióta lett mindenki ilyen finnyás? Ha a gyerekeid azt látják, hogy Te is nyitott vagy az új ízekre, előbb-utóbb ők is kipróbálják. De a legjobb, ha bevonjuk a kölyköket a főzésbe.

“Étkezés közben kapcsoljuk ki a tévét. Teljesen fölösleges, hogy szóljon, miközben a családtagokkal és a barátokkal akarunk beszélni. Az étkezés az étel élvezetéről és megbecsüléséről szól - szánjunk erre időt. Ehhez semmi szükség a tévére.”

“A legfontosabb, hogy élvezzük a főzést. Az ételkészítés nem olyasmi, amitől rettegni kell. Nincs mitől tartani. Az ember a hibáiból csak tanul, de ez ne szegje a kedvünket. Én is elrontom néha és én is tanulok új dolgokat - de etől még nem adom fel és másnak sem szabad. Addig kell próbálkozni, amíg nem megy!”

Dzsánki

Dzsánki, a junk food hazai becézett alakja. Szomorú tény, de a gyorséttermek terjedésének (persze nem szeretném csak rájuk kenni!) is köszönhetően, egyre nagyobb probléma hazánkabn is a gyermekkori elhízás, a hiperaktivitás, mind több a figyelemzavaros kisgyerek. Pedig sokszor elég, ha az étlezésünkből kiiktatjuk a készételek és nem járunk gyorséttermekbe….

Íme egy tanulmány:

78 féle adalékanyagot tartalmaz egyetlen, a gyerekek körében is rendkívül népszerű gyorséttermi menü – állítja a The Independent című brit napilap elemzésében. Az 578 alkalommal végzett mintavétel elemzése szerint a legnépszerűbb hamburgercég legnagyobb menüje tartalmaz 78 mesterséges adalékot, azaz „fogásonként” átlagosan hét „E” található az ételsorban.

Habár a cég állítása szerint a húspogácsa színtiszta darált marhahús, a zsemle, a sajt és a szószok már közel sem ennyire természetes eredetűek.

A Big Mac-szendvics ezért 18, a sajtburger 17 élelmiszeripari „műanyagot” tartalmazott. Valamiféle adalékot pedig gyakorlatilag az étterem teljes választéka tartalmaz – beleértve a grillezett csirkemellet és a salátákat is.

Egyes szakemberek szerint néhány adalék mellékhatása lehet nehézlégzés és fejfájás. A Big Mac és a sajtburger – a vizsgálat szerint – olyan tartósítószert tartalmaz, amelyről megállapították, hogy súlyosbítja a hiperaktív gyerekek tüneteit, hasonlóan a cég 1250 brit éttermében árusított desszertek és üdítőitalok színezékeihez. Holott a vállalat – éppen az fogyasztóvédők kampányának hatására – azt állította, hogy csökkenti termékeiben az E-számú adalékokat. A napilap tanulmánya ennek éppen az ellenkezőjét látszott bizonyítani: az elmúlt év során a felhasznált adalékok inkább szaporodtak, mint csökkentek.

A közelmúltban a McDonald’s elleni számos vád - sokan szinte az elhízás egyik fő okozójaként emlegették – miatt több „egészséges” étel került a kínálatba, mint például a saláta és az ásványvíz; valamint ekkor vezették be a „legfrissebb alapanyagokból készült” szlogent is.

A vállalat brit csoportja nem volt hajlandó nyilatkozni az adalékanyagokról a The Independentnek. A lap tesztje szerint azonban a brit kínálatban csak a gyümölcsös táska, a tea és a nyers répa mentes a hozzáadott anyagoktól. Ellenben a lapkasajt savanyúságot szabályozó anyagot tartalmaz, a bacon(szalonna) aszkorbinsavat és nitrites sót, amelyet máskülönben műtrágyák és robbanóanyagok gyártására használnak.

A Southamptoni Egyetem kutatói szerint bizonyos adalékok hozzájárulhatnak a gyermekek figyelemzavaros tünetegyüttesének súlyosbodásához. Az általuk vizsgált anyagok közül a gyorsétteremlánc az E110-es és E104-es sárga, az E124-es vörös ételszínezékeket, valamint a nátrium-benzoátot (E211) használja.

A McDonald’s közleményében kijelentette, hogy igyekszik megszabadulni a tartósítószerektől, s hogy a southamptoni kutatás vegyszerei közül csak a nátrium-benzoát mutatható ki a burgerekben, az is kizárólag a savanyúságban. Ezenkívül hangsúlyozták, hogy beszállítóikat ösztönzik az adalékanyagok használatának csökkentésére „ahol lehet”.

A cég honlapján biztosítja a fogyasztókat, hogy az új termékek nem tartalmaznak nátrium-benzoátot és színezékeket. A The Independent 2007 szeptemberi első vizsgálata azonban 568 különféle adalékanyagot talált a McDonald”s termékeiben. Októberben pedig ez a szám már 578-ra emelkedett.
Forrás: MTI és Gabojsza barátnőm remek gasztro-blogja

Hogy is van ez?

Mindenki döbbenten kérdezi: Blog?! Miért nem weboldal?

Az is lesz. Egyébként meg szeretem a blog műfaját. Lendületes, jól és gyorsan frissíthető, informatív. És sokkal interaktívabb, mint egy weboldal.

A jobb oldali menürendszerben pedig az összes fontos információ ugyanúgy megtalálható, mint egy honlapon.